Blommande växter är alltid välkomna, men speciellt på våren. Inte bara för att det ger din trädgård doft, färg och glädje. Efter vintern räknas varje inhemsk blomma som mat för insekter som bin. Vi lyfter fram fem överraskande vårblommare som du kommer att njuta av i din trädgård.

1. Speciallökar
Krokusar, påskliljor och tulpaner gör sig alltid bra som vårblommare. Det finns dock fler överraskande blomlökar, till exempel Iris. Dessa bollar ger vackra lila blommor. Inte varje iris är härdig och lökarna påverkas ibland av fukt eller vattensorkar. Lägg dem därför i en stor gryta som rinner av bra. Ställ en fin kruka vid ytterdörren, på balkongen eller på din terrass.

iris i en kruka
2. Perenner: lungört och cyklamen
Perenner som blommar tidigt? Variation nog. Tänk cyklamen. Det fungerar inte bara bra hemma. Arten Cyclamen coum är en tidig blommande. Det finns många sorter med vita, rosa och lila blommor.

Lungört är en mycket stark växt som inte märks särskilt mycket, förutom tidigt på våren. Då är inte bara de prickiga löven på dessa perenner de första ovanför marken. De blå, rosa och lila blommorna dyker också upp i din trädgård. Eftersom denna perenn är inhemsk kan bin hitta mat där. Det finns också vackra avelsformer, som Pulmonaria rubra, med klarröda blommor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *